Υπόθεση εξαφάνισης Nicola Bulley (Lancashire, UK) - μέρος Α`
Ανάλυση της συνέντευξης του παρτενέρ της αγνοούμενης (27/01/2023) Nicola Bulley
Η τελευταία φορά που η Nicola Bulley (NB) εθεάθη ήταν την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 9.20 το πρωί. Είχε βγάλει βόλτα τον τετράποδο φίλο της Willow, σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι της, ενώ λίγη ώρα πριν είχε αφήσει τις δύο κόρες της στο τοπικό δημοτικό σχολείο.
Η NB λίγο πριν εξαφανιστεί, συμμετείχε (9.01am) σε μια βιντεοκλήση μέσω της πλατφόρμας Teams ενώ ένας μάρτυρας την είδε στις 9.10am. Το κινητό της βρέθηκε πάνω σε ένα παγκάκι, λίγα μέτρα από την οχθη του ποταμού Wyre, που περνάει μέσα από το πάρκο ενώ ο σκύλος της περιφερόταν κοντά στο παγκάκι χωρίς το λουρί του. H αστυνομία του Lancashire εικάζει ότι το κινητό αφέθηκε στο παγκάκι κοντά στις 9.20am. Αυτό σημαίνει ότι το δεκάλεπτο 9.10-9.20am είναι σημαντικό ως προς την διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.
Μία εβδομάδα μετά την εξαφάνιση της ΝΒ, ο παρτενέρ της Paul Ansell (PA) έδωσε μία σύντομη συνέντευξη μπροστά στον φακό του Sky news, η οποία θα αποτελέσει το αντικείμενο της παρακάτω ανάλυσης. Στις υποθέσεις εξαφάνισης προσώπων, είναι σημαντικό όταν αναλύουμε συνεντεύξεις συγγενικών προσώπων να έχουμε κατά νου τις 4 ερωτήσεις που αναφέρθηκαν και στην ανάλυση της υπόθεσης της Δήμητρας Ζήρδα.
‘Ολοι οι όροι που αναφέρονται στα αγγλικά παρακάτω υπάρχουν μεταφρασμένοι στο γλωσσάρι (κλικ εδώ) της γλώσσας σώματος.
α. Βλέπουμε ανησυχία ή θλίψη-οδύνη στα πρόσωπα κλειδιά; Η ανησυχία / θλίψη/ οδύνη αυτή κατευθύνεται προς τα πρόσωπα που εξαφανίστηκαν/ έφυγαν από την ζωή ή προς την ιστορία και την πλοκή που επιχειρείται να εξηγηθεί;
β. Βλέπουμε άγχος ή/ και φόβο από τους συνεντευξιαζόμενους σχετικά με το πόσο αθώοι είναι εκείνοι ή για το πώς (και πόσο γρήγορα - urgency) θα βρεί ένα εξαφανισμένο άτομο;
γ. Είναι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που δέχονται συγκεκριμένες και αποσκοπούν στο να βρεθεί το εξαφανισμένο άτομο ή γενικές και αόριστες;
δ. Τι είναι πιο φανερό στην στάση του σώματος, στην χροιά της φωνής και στα λεγόμενα του συνεντευξιαζόμενου; Η θλίψη ή το στρες;
Να δούμε και τις δηλώσεις αποποίησης ευθύνης (disclaimers)
Disclaimer 1: Τα παρακάτω δεν αποτελούν επιστημονική γνώμη παρά μόνο προσπάθεια ανάγνωσης της γλώσσας σώματος και της λεκτικής επικοινωνίας του εκάστοτε συνεντευξιαζόμενου. Δεν είναι σκοπός της παρακάτω ανάλυσης να υποκαταστήσει, σε καμία περίπτωση, τη δουλειά της αστυνομίας.
Disclaimer 2: Στην ανάλυση αυτή, παρατίθενται ορισμένες παρατηρήσεις (data points) και αξιολογούνται σε μία κλίμακα παραπλανητικής συμπεριφοράς (deception rating scale). Οι αντιδράσεις κάθε ανθρώπου βέβαια, μπορεί να είναι μοναδικές και να παρεκκλίνουν από τις αναμενόμενες.
Disclaimer 3: ΤΙΠΟΤΑ από τα παρακάτω δεν είναι απόλυτο. Πάμε…
I don't really have any anything to say
other than what the family said yesterday
um my whole focus is my two girls
just staying as strong as I can for them
I`m scared that if I put any focus into anything else
it's gonna take my, you know, Focus off that
so I've got to be very careful
just hope into goodness
that anything comes out from the interview yesterday
no matter how tiny
Στο παραπάνω απόσπασμα, αν και δεν είναι διαθέσιμη η ερώτηση που γίνεται στον PA, παρατηρούμε ότι υπάρχει πλήρης απουσία συναισθημάτων θλίψης, οδύνης και έντονης αγωνίας για την αγνοούμενη. Ακόμα και αν ο ΡΑ φοράει σκουφάκι, και ο “μυς της θλίψης” (grief muscle) δεν είναι απολύτως εμφανής, η απουσία του chin boss movement, της χαρακτηριστικής ανύψωσης του πηγουνιού προς τα πάνω όταν αισθανόμαστε θλίψη, είναι πολύ σημαντική. Μια κίνηση (chin boss) που είναι εμφανής (μαζί με το grief muscle) στην συνέντευξη που έδωσαν στις 2 Φεβρουαρίου οι γονείς της ΝΒ.
Κατά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα η κίνηση των ματιών του ΡΑ δείχνει πολύ έντονο εσωτερικό διάλογο (συνεχόμενες ματιές κάτω και αριστερά του) στις περισσότερες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί στον μονόλογο παραπάνω. Η πρόσβαση των ματιών αυτή, είναι αφενός ασυναίσθητη και αφετέρου καθόλου αναμενόμενη σε μια τόσο βαριά (υποτίθεται) συναισθηματική κατάσταση, όπως (θα έπρεπε να) είναι η εξαφάνιση της συντρόφου του. Ο εσωτερικός διάλογος στον οποίο “μπαίνει” συνεχόμενα ο ΡΑ φανερώνει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση σχετικά με τις δηλώσεις του αλλά και το ποια πράγματα και πως θα εκφράσει.
Κάθε ένα από τα internal dialogue accesses του PA συνοδεύεται από βλέμμα που ζητά επιβεβαίωση (confirmation glance)
Από τις μοναδικές φορές που η ματιά του ΡΑ πηγαίνει κάτω και δεξιά του (πρόσβαση στον συναισθηματικό κόσμο - emotional access), είναι σχετικά όταν αναφέρεται στα δύο κορίτσια που (ισχυρίζεται ότι) φροντίζει.
Από πλευράς λεκτικής επικοινωνίας, οι δηλώσεις του ΡΑ έχουν αρκετό ενδιαφέρον καθώς βλέπουμε αφενός πολλές δηλώσεις ασάφειας.
I don't really have any anything to say, other than what the family said yesterday
(δεν έχω να πω κάτι άλλο εκτός από αυτά που δήλωσε η οικογένεια εχθές)
Στο σενάριο με την εξαφάνιση συγγενικού προσώπου, ο άμεσα ενδιαφερόμενος ως σύζυγος θα περιμέναμε να κάνει τεράστια, δραματική και εντονότατη έκκληση είτε για την ΝΒ να επιστρέψει στο σπίτι (αν θεωρούσε ότι η ΝΒ έφυγε οικειοθελώς) είτε για συνεχόμενη βοήθεια και επιστροφή της ΝΒ σώα και ασφαλής στο σπίτι της (αν θεωρούσε ότι κάτι κακό μπορεί να της έχει συμβεί). Η φράση “I don't really have any anything to say” δείχνει κατ` ελάχιστον αδιαφορία σχετικά με την τύχη της αγνοούμενης.
Η προσοχή του ΡΑ φαίνεται να είναι αποκλειστικά ως προς την φροντίδα των 2 κορών της ΝΒ, σαν η μοίρα της ΝΒ να είναι ήδη προδιαγεγραμμένη και να έχει γίνει κάποιο τετελεσμένο γεγονός.
Στην δε φραση του
I`m scared that if I put any focus into anything else
παρατηρείται psychological distancing (“anything else”) όπως επίσης και καμία ανησυχία σχετικά με την τύχη της αγνοούμενης - ο φόβος και η ανησυχία του είναι να μην φύγει η συγκέντρωσή του από την φροντίδα των 2 μικρών κοριτσιών. Η φράση αυτή συνοδεύεται από εσωτερικό διάλογο όπως είδαμε στις παραπάνω εικόνες:
Μία ακόμα δήλωση ασάφειας αποτελεί και το
just hope into goodness
καθώς κάθε άλλο παρά συγκεκριμένη είναι η έκκλησή του για βοήθεια ή/ και η κραυγή αγωνίας που υποτίθεται θα έπρεπε να κάνει για την αγνοούμενη για 7 ημέρες στο σημείο εκείνο σύζυγό του. Δήλωση που συνοδεύεται και αυτή από εσωτερικό διάλογο
ενώ στην αμέσως επόμενη φράση του
“that anything comes out from the interview yesterday”
παρατηρείται έντονα το κεφάλι του να γνέφει “όχι” (σε αργή κίνηση παρακάτω) - δείγμα ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη πίστη σχετικά με το ότι όντως θα βγει κάποιο συμπέρασμα/ θα γίνει κάποια πρόοδος στις έρευνες…
Βλέπουμε ότι τα πρώτα δείγματα από την συνέντευξη του ΡΑ κάθε άλλο παρά ενθαρυντικά είναι, σχετικά με τις τοποθετήσεις του αλλά και την λεκτική και μη-λεκτική επικοινωνία του…
Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της ανάλυσης με επιλεγμένα κομμάτια από την συνέντευξη στο Sky news.
Stay tuned!
P.
Disclaimer 4: Τέλος, χρειάζεται να επαναληφθεί ότι ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω δεν είναι απόλυτο. Οι αντιδράσεις κάθε ανθρώπου, ειδικά όταν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, μπορεί να είναι μοναδικές και να παρεκκλίνουν από τις αναμενόμενες.
P.S. Εάν βρήκες την παραπάνω ανάλυση ενδιαφέρουσα και έχεις την περιέργεια να μάθεις περισσότερα για το body language reading και το behavior profiling συμπλήρωσε αυτή την φόρμα επικοινωνίας και θα έρθω σε επαφή μαζί σου μέσα σε 24 ώρες.
Αν πέρα από το twitter, έχεις παρουσία και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, ακολούθησε με και το Facebook ή στο Instagram.
Τέλος μπορείς εδώ να δεις το ανθολόγιο των νημάτων στο twitter!